2014. február 21., péntek

demokratikus jogok

Rég politizáltam már itt. Maradok a 444en kommentelgetni, meg a fészbukon, csak falatnyi hozzászólásokra van időm, a tájékozódás így is egy csomó időt felemészt. De anélkül nem lehet. Aki csak a Kossuth Rádióból meg az M1ről kapja a híreket nem tud bizony mást, csak lófaszt. Az ukrán helyzet kapcsán ismét kiderült mennyire ócska, mismás, sunyi, elkenegetős, hazug, szervilis, banda .

Na de mindegy is, próbálnánk szavazni, utoljára magyarként remélhetőleg.
ezek az aktuális fészbuk kommentárjaim:

Feb9:
Próbálnánk szavazni. Eddig ezek a tapasztalatok:
Tegnap próbáltunk regisztrálni. Elsőként az, hogy csak és kizárólag a személyi szám megadására volt lehetőség, útlevélszám, esélytelen. Így az a szerencse, hogy a hülye fotók miatt eltettem emlékbe a rég lejárt személyi igazolványainkat, így tovább tudtunk lépni.
A kettes számú meglepi az az volt, hogy bár a kormány. hu-n van asszem 6-7 UK város ahol elvileg lehetne szavazni majd, a regisztrációs oldalon, a lenyílóban csak Londont lehetett választani. Megadtuk azt, aztán ha elfogadják a kérelmünket, akkor megpróbálok változtatni.
Na most akik egy ilyen egyszerű rendszert nem tudnak működőképessé tenni, azok mégis hogy vezetnek el egy országot? Költői kérdés volt. Úgy ahogy.


Feb13
válaszoltak, gyorsabban ment mint gondoltamm a következő kör a szavazás helyének megváltoztatása lesz

Feb15
Megkaptam a választ a másik városban szavazással kapcsolatos kérelmemre. Bár a kormány.hu oldalon, fel van sorolva x számú küképviselet, szavazásra kizárólag egy, Londoni van kijelölve.
Ez egyrészt felveti bennem a kérdést, hogy mégis mi a kurvaanyjukat csinálnak a külképviseleteken amúgy, hétköznaponként?
Másrészt azt jelenti, hogy ha mondjuk Skóciában mosogatnék (mert persze mosogatnék mint mindenki - nyilván) akkor vagy autózhatnék 12 órát odavissza, vagy repcsire ülhetnék mert az olcsóbb meg gyorsabb mint a vonat, de ugyebár akkor vannak járulékos kültségek is mint pölö szállás.
Persze mikor ott vagyok, akkor szembesülök azzal a kis problémával hogy fizikailag lehetetlen, hogy az Angliában megélhetést kereső magyarok akár fele is felsorakozzon és leadja a szavazatát, mert nincs rá hely, és nincs rá idő.
Nem, mi nem szavazhatunk levélben mint mondjuk az, aki soha nem élt Magyarországon, és két éve kettős állampolgár csak.
Szóval van egy olyan érzésem, hogy nem is akarják hogy szavazzunk.
Mi azért elmegyünk Londonba, én pedig, mivel ráérek, kíváncsi vagyok és elég jól tudok angolul hivatalos levelet írni, lehet megírom a helyzetemet Brüsszelnek, mármint hogy eléggé csorbultnak érzem a demokratikus jogaimat, na.



Szóval ilyesmi a helyzet szavazási fronton. A fél éve kettős állampolgár erdélyiek levélben szavazhatnak. Á nem választási csalás.


De ha már a demokratikus jogoknál tartunk
Az Ukrán helyzet. Ahol majdnem egy polgárháború csattant ki többek közt azon, hogy az emberek nem a a Putyin Új Szovjtúniójáéhoz, hanem az EUhoz szeretnének csatlakozni.

Azt hiszem nagyon sokan összekeverik az EUt, a Nyugatot mint gyűjtőfogalmat azzal hogy viszonylagos jólét, biztonság, demokrácia, alapvető emberi jogok, jövőkép. Valószínűleg azért mert az EUban, a nyugati civilizációkban van viszonylagos jólét, biztonság, demokrácia, alapvető emberi jogok, jövőkép. 
Sokan vannak akik -főleg most a fidesz meg a jobbik anti-eu propagandája után- mindenért az EUt teszik felelőssé, sőt a kilépést is erőltetik. 

Nekik küldöm szeretettel ezt a videót. A lány aki a főszereplője 8oban született, van egy élettársa meg egy macskája, és politikailag eléggé aktív. Igazából a legnagyobb különbség közte és köztem, hogy én az EUban élek.


Nincsenek megjegyzések: