2013. május 4., szombat

xxx - Öreg Templom

Nagyon szeretünk nagy, díszes, öreg templomokba járni. Ezek a templomok élő múzeumok, történelemkönyvek. Amszterdamban csak egy templomot látogattunk meg. Egyrészt mivel nagyon kevés időnk volt, másrészt mert nagyon sokat múzeumoztunk. Majd mesélek arról is.



Így maradt az Öreg Templom egyedül amit megnéztünk. Ezt is azért, mert útba esik a központi pályaudvartól a városközpontig. A Piroslámpás negyed az Öregtemplom körül helyezkedik el kábé, az ótvarabb lányok mögötte, a jobbak előtte.
Beszédes ez is, miért szeretjük annyira a Németalföldet, Amszterdamot, a középkor nyugati reneszánsz, felvilágosodás itt lehetett a legvidámabb, (Mármint a polgári középkor lásd fentebb, de mi úgysem parasztok lettünk volna, úgyhogy mi remekül ellettünk volna.), és valahogy a múltidő itt érződik a legjobban azok a helyek közül amerre eddig jártunk. Ezt úgy értem, hogy a jobb csajok háromszáz éve is előtte voltak, a rosszabbak meg mögötte, és talán ötszáz éve is, a szokások oly szépen és humorosan megmaradtak.





(itt jegyzem meg, hogy egy csomót gondoltam rátok egész végig, hogy hogyan és miket fogok megmutogatni, úgyhogy én elég erőteljesen a turistafotós vonalra mentem rá, wm pedig az érdekességekre, mivel neki nincs blogja itt mutogatunk meg egy két képet tőle, ha wm kép jön jelzem - ahol nyilvánvaló, ott nem.)

Szóval a templom az ezerháromszázas évek elején kezdett el épülni, egy katolikus fa-kápolnaként kezdte, épülgetett szépülgetett.  A mai napig katolikus zarándokhely,, itt esett meg az "Amszterdami Csoda", Egy haldokló a templomban kihányta a kenyeret úrvacsora közben, a hányást tűzre vetették de az ostya nem égett el, az emberek pedig a csodájára jártak, ennek a bevételéből pedig fel tudták építeni a templomot.   Ezt az elszenesedett hányást kegytárgyat a reformációig őrizték, és hát ne-imádj-bálványokat-helyettem jegyében "elveszítették"   Az ezerötszázas évek végére jött a reformáció, kikergette a kofákat, hálójavító vízinépséget, koldusokat, kurvákat, manapság is kálvinista templom. (ki lehet bérelni amúgy bárminek)


 Az általam annyira szeretett templomi szimmetria vajmi kevéssé van jelen, egyedül a főhajónál tudtam ilyen képet csinálni.




Cserébe a dekoráció az borzasztó vicces, rengeteg fafaragás van körbe a központi részben.
És nincs két egyforma sem, nem is volt időnk mindet kifigyelni.


Rákerestem mikor készültek a faragványok, ezermillió éve mind. Figyeljétek ezt, mekkora hipszter már:

Van egy pár teljesen értelmezhetetlen is:


Na és ez.  KAKIII  (igen, nagyon nagyon szeretjük Bruegelt)



Viszont az orgona az minden viccen kívül eszméletlenül szép.






dolgok





Két dolog wm kameráján keresztül, ezt a zöld székes képet borzasztóan irígylem tőle.
:



A templomnak sok funkciója volt, van, volt, úgyhogy van hozzácsapva egy pár érdekes kis helyiség.
azokat vadászom:





A városi dokumentumokat itt tárolták, de házasságkötő terem is például, Rembrant itt vette el az első feleségét.





Amikor ráérünk, wmmel olyat játszunk, hogy egy területet külön bejárunk, és a végén összehasonlítjuk hogy ki mit látott, és hogyan. Ugyanarról a témáról  az első az enyém, a második wmé.





A templom előtti téren egy szobor áll, egy nő, magassarkúban, a szobor neve, a szépség, a kurvák tiszteletére állították. A kurvákról majd később mesélek. Szeretem Amszterdamot.

2 megjegyzés:

sajtosbrokkoli írta...

Visszafelé az 5. az ajtóval.
Különös hangulatú, és nagyon szép, bónusz a bal alsó sarokban a két világos lap.

aklübisz írta...

:)

Köszi. Szuper volt ez a pár szoba, az amelyikben a kép készült sajnos picit sötét volt, pedig a plafonja is megért volna egy két kattintást.