2013. május 11., szombat

xxx - zemberek

A zemberek.



A hollandok nagyon szimpatikus nép. Tökéletes középút a magyaros mivanmivanmivanmitnezel?! attitűd meg az angolok eltúlzott nyájassága között.(bármikor az utóbbit választanám ha a kettő közül ha kellene)
Elsőre kicsit furcsa is volt a távolságtartásuk, főleg mondjuk az italboltokban, piacokon, de  azért  meg tudnak puhulni.


A családtagjaimnak ismerős lehet ez a nő a képen, ugye hogy hasonlít a Böbére? Ezzel kapcsolatban el is kell mesélnem egy érdekeset. Szóval én eléggé sváb leányzó vagyok, nem kell messzire visszamenni az időben ahhoz hogy a német vezetéknevek legyenek többségben a családfán. Nos, ezután a kirándulás után meggyőződésem, hogy az anyai nagyapám vonalában van egy nagyon erős holland vonal. Az unokatesóimat számtalanszor láttam szembejönni az utcán és nem csak azért mert iszonyú magasak, de az arcvonások is ismerősök voltak. A hollandok a világon a legmagasabbak, hatalmas nők, teljesen arányosak de nagyok. A férfiak is, tornyosulnak, hát mekkora nyamibami már.
Nagyon és kicsit durván is faragottak a vonásaik, de mindenképp nemes módon.


Úgy veszem észre, hogy nagyon tudnak élni. (És nem feltétlen értem ezt arra a nyilvánvaló tényre, hogy nyugaton egyszerűen könnyebb, az anyagi lehetőségek miatt)
Odafigyelnek magukra. Nem láttunk kövér hollandot. Az ablakokon bekukucskálva rengeteg helyen láttam falakat beborító könyvespolcokat. Az ablakokból komolyzene szűrődik ki.
Szép dolgokkal veszik körül magukat, harmónia. Meglepően sokan dudorásznak fütyürésznek az utcán.




 A kétnyelvűség. Az nagyon különleges. Mindenki tud angolul, mindenki. A villamoson, már nem is emlékszem milyen apropóból, váltanom kellett pár szót egy nővel, aki egy 2-3 éves kislánnyal volt, és miután beszéltünk, szépen elmondta neki hollandul miről beszélgettünk, melyik szó mit jelent, így nevelik őket. Minden egyes megtanult nyelv egy új világ, egy új kultúra, gazdagság, értelem, nyitottság. Boldogok a  többnyelvűek, mert övék a világ.



 Ilesmiket tapasztaltam az emberekkel kapcsolatban. Nyugodtak, szépek, nyitott szeműek. Most az a célom hogy én is bolygóhollandus legyek.

Ezek pedig nem fidesz aktivisták itt, a narancs a nemzeti szín, és a koronaváltásra készülnek, de erről narancsszínes dologról majd wm mesél nektek, ngyon érdekes dolgokra jöttünk rá.



Nincsenek megjegyzések: