2008. november 24., hétfő

víz

mesélek picit brisztolról megint, jó? szóval az érdemes tudni, hod ezt a várost (az én városomat) választották anglia legzöldebb nagyvárosának, meg legtisztább, meg legkörnyezettudatosabb, városának, vatevör, és ezt igazából a híradás nélkül is tudtuk volna, minden lépésednél tapasztalhatod)
nagyon, nagyon jó itt élni. vagy ezt említettem már? korábban indulok el a munkába, és hazafelé is meg-megállok gyönyörködni abban, hogy egy nyüzsgő, öreg nagyváros mennyire együtt tud élni a természettel, és a saját múltjával.

na de nézzük a folyókat, mert ezekről akarok már írni egy ideje. mindketten dunai gyerekek vagyunk, és itt most nem a budapesti, betonteknőbe erőszakolt folyóról beszélünk, hanem mondjuk a széles, déli, holtágas titokzatos erős vízről-szóval kell nekünk a víz közelsége
a belvárost két folyó szeli át.pontosabban csak egy, az Avon, de a város előtt szétválik, és a két ágnak annyira különböző a természete, hogy nem tudok egyként gondolni rájuk.
a belső erősen szabályozott, viszont ennek ellenére nagyon élettől nyüzsgő. tekeredik, kanyarodik, látszólag sehova sem vezető kis mellékágak, amik esetleg egy öblöt rejtenek, a magassága állandó, biztonságos. rengeteg, eszméletlenül sok hajó van. a legmodernebb jachtoktól, az étteremmé alakított teherhajókon keresztül, a kis lélekvesztőkig, hatalmas sokárbócos,kötélhágcsós nemes vadak, meg a kis lapos lakóhajók, amiknek a teraszát cserépből növi be a folyondár. rengetegen közlekednek is rajta, van rendszeres tömegközlekedés is rajta, van olyan eset, hogy a vizibusszal a legrövidebb átvágni a városon.
a folyó mellett szinte mindenhol végigsétálhatsz, tényleg együtt élhetsz vele. minden nap. odavagyok érte
ezen a folyón nagyon nagy élet van amúgy.
rengeteg sirály, sokfélék, elképzelhetetlenül sok hattyú. valamelyik nap megálltam az egyik hídon, és ötvennél hagytam abba a számlálást. ezek csapatokba verődve úszkálnak fel alá, és már tudom melyik öbölben alszanak.
vadkacsák, vadlibák, nagy búvármadarak, és van egy elég furcsa trió: valami vadliba féle nagy bütyökkel az orrán, férj, meg két feleség, belőlük csak hármat láttam, és a kacsákkal lógnak.

nna a folyó másik ágáról holnap mesélek, meg képeket is keresek, de így kevébé unalmas, ugye? főleg hogy abban majd az apályróldagályról is szó lesz ami viszont hatalmasnagy váó

Nincsenek megjegyzések: