2012. december 10., hétfő


Ma kaptam csomagot, volt benne birsalmasajt. tapsiörvendezés. Díszítettem fát is, meg építettem is,




...
Politika. örülök a tüntinek, mert legalább példát mutatnak, hogy lehet így is, nem kell feleslegesen törnizúzni, barbárkodni, hogy utána évekig rendőrterrorról lehessen regélni. Mondjuk a kamuzás az megy.

Ami a tandíjat illeti, számomra ez a téma irreveláns. Van, van. Ez van. Rengetegen járnak abszolut feleslegesen főiskolára pénzkidobás az államnak, tényleg. Például a Barnus. Ő a fodrászom otthon. A szívem szakad meg hogy olyan messze van. Tehetséges, kreatív, bátor. Jó a kézügyessége, korombeli fiatalember és mára a környék legjobb fodrásza. Folyamatosan képzi magát, kurzusokra jár, tisztában van az újításokkal. Mindamellett értelmes és művelt is. Mindig is öröm beülni a székébe, csevegni is remekül tud. De a művelődésszervezői diplomára semmi, de semmi szüksége nincsen. Mégis van neki, mert bedőlt ennek a teljesen ostoba diplomahajhászásnak. Szóval úgy gondolom, hogy a tandíj egy csomó embert eltántoríthat a fősuliktól, esetlegesen olyan szakmák irányába, ahonnan hiányoznak a jó alapanyagok. Mert például tehetség kreativitás, agy, műveltség nélkül, nem lesz jó fodrász egy random Ilcsiből,  de az a baj, hogy azok akikben a fentiek megvannak azonnal rohannak fősulikra.
Szóval a tandíj nem mumus.

Pesze ennek ellenére könnyű ezzel kapcsolatban is ekézni a Viktorékat, és teszem is. (Elsősorban azért mert eddig bármihez nyúltak azt elbaszták, ez miért lenne kivétel?)

Másodsorban a 2oo8as háromigenes népszavazás. Tökéletes leképezése a klasszik fidesz gondolkodásnak. "rosszul vagyunk hogy másodjára is elvesztettük a választásokat, szóval ahol lehet keresztbeteszünk" A népszavazás a vizitdíj-kórházinapidíj-tandíj kombóról szólt, előbbi kettő már élt utóbbi ötletként. (több helyet hagyott volna amúgy mint a mostani keretszám)
És most jönnek ezzel. 
Ha valakit érdekel, vagy nem hiszi el nekem, keressen rá miket mondott akkor a mai vezetői elit a tandíjakról.

Mondjuk nekem  a kedvenc sztorim erről a népszavazásról még a lávbokszról volt. Lehet hogy már említettem is, nem segített az átlag fideszes megítélésében. a gondi volt, (sose a legnagyobb kedvencem a szar elitista dumájával kisdiókisgorgonzola detőlunkmindentelvettekakomcsik deszépezabudaipanoráma ) szóval a szavazás napján -amire már bőven kampányolt előtte- fogta a demenciával küszködő anyukáját, levitte az urnákhoz, lelkére kötötte hogy három igen anyuka, majd boldogan elújságolta, hogy anyuka ugyan háromigennel küzdött a gaz komcsik ellen, de a szavazófülkéből kilépve megkérdezte hogy mire is szavaztunk? és ez neki vicces is volt, meg politikailag, értelmiségiként elfogadható magatartás.

A harmadik ami miatt a fideszes tandíjjal kapcsolatban nagyon , nagyon gáz, az a szintén klasszik fideszes hozzáállás, annyit érsz amennyi pénzed van. A jéghideg cinizmus, hogy elég égő az is hogy csóró vagy, akkor mit pattogsz még itt. Hogy szerintük a szülők hibája hogy a gyerek nem tanulhat tovább,  hogy ez a döntés véletlenül sem a csókosoknak, a kiváltságosoknak, vagy a jómódúaknak kedvez. És hogy ezeket komolyan nyíltan vállalják is.
Spec én még ha nem is lettem volna borzasztó lusta akkor sem tanulhattam volna tovább, a két év vidéki szereplésem is elég érvágás volt a szüleimnek. Pedig nem volt tandíj, és koleszos voltam. De stoppal jártam, hogy kajáracigire jusson, öltözködés, közösségi élet, szórakozás, beugrók, ez mind nuku.  
Volt egy srác, aki addig eléggé szoros haverom volt. Ugyanebbe a fenti intézményba adta be ő is a jelnetkezését. A sulikezdés után a harmadik héten belemondta a szemembe, hogy mostantól azért nem tudunk annyit barátkozni, mert nekem nincs pénzem hogy azokra a helyekre járjak ahová ő.  (azóta milliószor letagadta ezt az elszólását,  felkapott fotós lett a gyerek, rengeteg képet készít a budapesti és egyéb nyomorról, fennen hirdeti az empatikus látásmódját. - tényleg kurvajók a képei. Mindegy, mennyire jó pandúr lett a rablóból, én máig emlékszem a macskakövekre, egy életre égette bele a szégyen őket a szemembe, pedig ma már tudom, ez nem az én szegénységemről állított ki bizonyítványt.

Csakhogy amígy az ország vezetősége ilyen buta arrogáns és gyomorforgató attitűdöt enged meg magának, addig nagyon sok fiatal lesz, aki megkap egy hasonló ekézést, csakhogy esetleg  nem is valami fogalmatlan hülyétől, hanemalanyi jogon is. És azok majd felpakolnak és elmennek. Illetve nagyon sokan már eleve ott fognak születni.

A negyedik, az, ahogy a plágiumügyekhez állnak, Minek fizessen bárki is tandíjat, ha azonal megveheti a diplomáját, nem ügy jogilag súlytalan.

Szóval az ilyenek miatt kell most a fidesztől megint köpni, nem a tandíjjal van a baj, hanem azzal, hogy hazudnak éjjel hazudnak nappal, be sem vallják, de ha valaki ezt az arcukba vágja akkor az az ördöggel cimborál.

(a kedvenc témám még mindig várat magára, a magyar értelmiség és a kereszténység kapcsolata, csodálatos aranybánya ha okokat keresel, bármelyik oldal mézzel való bekenésére majd hangyabolyba ásására.)



1 megjegyzés:

Sheila G. írta...

szívemből szóltál.