2012. december 25., kedd

Angol Karácsonyi Gasztró

Szóval az úgy volt, hogy meghívtuk a tesómékat karácsonyozni,, szuper kettesben, de csak karácsony van, és pont annyival vagyunk szerencsésebbek egy átlag immigránsnál, hogy van pici rokonságunk itt.  Meg a társast is ki kellett próbálni négyesben.

Szóval ha karácsony, akkor halászlé, fel kell azzal is avatni a szipcsiszupcsi bográcsot amit még szülinapomra kaptam.
Jó akkor ponty. Lehet venni a magyarboltban fagyasztott hortobágyit bronzáron, vagy lehet venni kétes eredetűt a lengyelboltban ezüstáron, vagy egy bizonyos szupermárketben aranyárút, esetleg speciális halastól rendelni platinafülbevaló helyett. Eléggé el voltunk keseredve, három bajai, meg egy (höh) dunaföldvári, a hallal nem kellene viccelni.

Elkezdtem tehát inglis karácsonyi specialitásokra rákeresni a zinterneten, kicsit utánaolvastam itt, meg nézelődtem ott, szóval íme a karácsonyi receptem, képekkel, szeretettel drága olvasóim. Külön csók R-nek, aki inkább tovább aludt ahelyett hogy végignézte volna az összehegesztést,de cserébe a desszertet intézte, és sb-nek az egész éves receptötletekért. Meg mindenkinek aki szeret konyhatündérkedni.A kevésbé gasztró érdeklődésű csodálatosan szeretett olvasóim csak a képeket nézegessék. (Illetve puszi Nnek is-bár sose fogja ezt olvasni,- aki megcsinálta ezt öt madárral, de sose hagytam hogy elújságolja milyen szuper volt, bosszúból, mert nem kóstolta meg a grapefruit bonbonomat. Szemét tudok lenni ha bosszúra szomjazom, nagyon szemét.)

Szóval a delikvensek, Csibe, Fácán, Tubica. (A leggazdagosabb, legklasszikabb receptek öt madárról szólnak, a legelterjedtebb a hárommadaras pulyka-kacsa-csirke, de csak négyen vagyunk nem akartam nagyobbat)






Nem szarral gurigázunk kispáyázok, a srácokat egymásba akarom tölteni. Ehhez először ki kell őket csontozni. A Jóisten áldja meg az internet feltalálóját, remek leckék vannak különféle videómegosztókon, a rémisztő feladatot secperc alatt abszolváltam (ügyesen óvatosan, a bőrnek egészben kell maradnia), a legkülső madár végtagcsontjait bent kell hagyni, a többi teljesen ki. (uhh deszuper alaplé lett a csontokból, alig várom hogy majd azt is felhasználjam)


Ténleg nem nehéz, főleg a csirke ami nagy is, meg a fejénél fogva ölik meg, a fácánról nem lesz kép, mert a golyók kicsit szétszedték a kis hátát. A tubicában meg ezt találtam, mennyire czukker már:





Husik lesózva édes álom a hűtőben, töltelékek elkészítése, de a legizgalmasabb az összeszerelés hát nehogymárne.

Első körben, a Csirke, bors, és az Egyes Számú Töltelék.






Ebben rengeteg, vajon fonnyasztott póréhagyma van, kábé ugyanannyi főtt gesztenye darabokban, egy kis sós darált disznóhús, bors, sok kakukkfű, rengeteg szerecsendió, meg az apukám termesztette birsalmából anyukám által készített birsalmasajt kockák, kábé.

Erre a Fácán , őrölt bors,



 majd a Kettes Számú Töltelék (hagyma, rengeteg friss zsálya, frissen darált fehérkenyér)





 Na itt már bőven ijesztő volt a halom, de erre még jött a galamb, őröltbors, meg a galamb szíve (ezt később a kistesómmal, Genyával elosztottuk,pont jutott volna még belőle Csárlsznak is, csulippáró: Debílió)





Na akkor jöhet az összehegesztés. madaranként, csak szépen ügyesen:



 a neheze ott jön, amikor már tű cérna kell hozzá.



A következő képet Lucitának és Mamzinak küldöm, illetve mindenkinek aki szereti, az előző kép a másik irányból (bár a csajoknak nyilván a póló miatt küldöm):




Végülis, sikerült a megoldhatatlant megoldani, a legszuperebb érzés, mikor az összevart kis holttestet két kézzel gyúrod hogy elfogadható formája legyen.

A tepsi aljába jöhet bár leveszöldség, arra hassal (és varratokkal) lefele a madár, majd arra egy szalonnaszőttes



 2OO fokra előmelegített sütőbe be, fóliasátor alatt. Kábé negyven percnél 15Ore visszavenni, egy óránál lekanalazni alóla a szütymét.  Fóliasátorral vissza a sütőbe, a szütymét narancslével, vagy borral felére visszafőzni, majd húszpercenként locsolgatni, még két órán keresztül. aztán eljön ez a pillanat, és ekkor már nagy az öröm:


Most már tuti okés lesz a közepe is, innentől fél óra fóliasátor nélkül, hadd piruljon,  majd miután kész, minimum fél óra pihi neki. Ez mondjuk minimum négy óra a sütőben összesen, ez idő alatt be lehet zabálni a bátyai tortát amit a Kereszt küldött.


Majd a kész mű





Elmondom mi az iszonyú menő, és mitől a legnagyobb az arcom. Attól, hogy ezt egy az egyben át lehet vágni anélkül hogy csontot érnék.


Az eszközeim nem az igaziak ugyan, de sebaj. csak adjam már, ekkorra wm asztalt is elrágta volna. Ha így néz ki, milyen lehet az illata



Én paradicsomos káposztát csináltam hozzá, meg rizst, a tesóm hozott incsifincsi salátákat, kábé ez volt a tányérunkon



Jó étvágyat, nyamm nyamm nyamm.
Az a legérdekesebb, hogy nem repedtünk szét, de azért kellett egy kis pihi utána.

Úgyhogy társasoztunk, majd jöhet a desszert.


Nem mondom, egy fodrász hasznosabb lenne, de az sem rossz ha a zemberlánya családjában akad egy molekuláris gasztronómiával kacérkodó séf, mert ilyet nasiztunk:





Ez valami tejszínes csokoládéhab, ami iszonyú sűrű, hideg, és valami olyan az állaga mint a kemény vajnak, de nem zsíros és úgy olvad mint a jégcsoki. passzolom az összetevőket.

szeret a tálalással is molyolni:


Majd jöhet a másik összetevő:


Mangópüréhenger. másszóval narancssárga izé.

És végül a kész produkció, citromos kókuszpelyhekkel:



Hát nyammerbammer.


Nem lehet ugyan utána kisettenkedni a konyhába még egy szeletért, de -legnagyobb meglepetésemre- elég. Mindig azt hittem hogy ezek a katyvaszok csak viccmennyiségűek, hókuszpókusz blabla, de nem. Szuper a méret, izgalmas az állag, és incsifincsiharmonikus az íz. (szerintem illett volna hozzá mondjuk egy habkarika a fáról)

Szóval mindent összevetve, szuper lett az idei karácsonyi zaba.

Jó étvégyat nektek is,

És aki ételt italt adott, annak neve legyen áldott!
Boldog születésnapot! Köszönjük.

3 megjegyzés:

sajtosbrokkoli írta...

Hát erre nincsenek szavak! Hibába is keresem.
Le vagyok nyűgözve.

aklübisz írta...

Köszi, tőled különösen jólesik :)

Névtelen írta...

A második kész képen, amin félbevágva látható a remekmű, egy negyedik állatot is felfedeztem, egy balra meginduló disznót vagy orrszarvút, de lehet, hogy komodói varánusz az. lemonka