2009. szeptember 18., péntek

angolturi

itt is vannak ám angolturik. turik angliában. angolturik. bruhaha
azért itt kicsit más.

szóval úgy működik, hogy ha megunod, kinövöd, feketével összemosod, satöbbi, a cuccaidat, akkor nem kidobod, hanem kiválasztasz egy neked tetsző jótékonysági egyletet, annak a pecséttel levő nájlonzacsijába berakod, és beviszed nekik.
ugyanígy a könyvekkel, szirszarokkal, megunt étkészlettel, porcelánnal, ékszerrel, játékkal, sőt sokszor bútorral is.

mindenféle jótékonysági bolt van, cseritiknek hívják őket (charity-jótékonyság), kezdve a szívbajosoktól, a rákosokon keresztül, a kidobott kiscicákon át, az ártatlanul bebörtönzöttekig.

(gyanítom egyébként lehet egy olyan is, hogy az éhező magyar vállalkozókért, aztán megy a londonturiba a körúton, ugyanazon az áron amiért az egyszeri angol megvette két éve)
na de ne legyek már ilyen rosszindulatú, ez egy jóhangulatú bejegyzésnek készül

például az étkezőgarnitúránk, egy nagy barna asztal, hat szépen faragott székkel, egy kocsma felújításakor került a hajléktalancseritihez, akik használtbútorokat árulnak.
a befolyó pénz megy az adott célokra, a boltokban pedig általában önkéntesek dolgoznak

de van már négy nagy kirakósunk is cseritikből, sose hiányzott belőlük egy darab se, vettem már kis kristály tálalóbödögéket az egyik aromalabomhoz, jópár könyvünk ezekből vannak ésatöbbi ésatöbbi.

érdemes bemenni, mindig találni valami érdekességet.

és hogy miért mesélem ezt most nektek?

mert ma kakilás közben a Küldetés című NeilGaimen novellát olvastam, ami az egyik kedvencem, és kitaláltam hogy jó fej leszek veletek, és majd jól bemásolom, hadd olvassatok minőséget, ha már wintermute nem ír, de sajnos nem találtam meg magyarul a neten seholse.
aztán rákerestem angolul, és a novella mellett kijött ez is, kijött ez, és úgy gondoltam, ha értitek, vagy gyakorolni akartok kicsit nyelvet, akkor pont megfelel esti mesének.
szóval hallgassátok szeretettel:
www.last.fm/music/Neil+Gaiman/_/Chivalry

(ha pedig nem megy az angol, akkor a tükör és füst című novelláskötetében találjátok, érdemes)

Nincsenek megjegyzések: