2008. április 15., kedd

public transport

na az nem túl jó itt. furcsa lesz tudom, de a békávé rendszere százszor jobb.
a városunkban három közlekedési társaság van. egyeske a járatok 70%át, a másik kettő meg a maradék 30at. a bérletek, jegyek persze nem használhatóak a másik társaságnál.
nincs metró, villamos, troli, csak buszok. ezt azért sajnélom picit. különösen a villamosokat.

ami nagyon jó: a buszok alapvetően tiszták. általában emeletesek. mindig van rajtuk ülőhely. eddig csak egyszer utaztunk állva.
egy ajtó van csak, de itt az emberek sorban állnak, nem tülekednek, nem tipornak le, stb. ellenőrök nincsenek, vagy eddig még nem találkoztam velük, de az egyajtós rendszer miatt nem is nagyon kellenek. jegyet a sofőrtől veszed, neki mutatod meg, (általában ezek nagyon drágák) heti, havi bérlet pedig egy mágneskártya, amit egy gépen kezelgetsz.
ezek a sofőrök pedig kivétel nélkül mindig kedvesek, udvariasak, segítőkészek és türelmesek-mondjuk igen jól is keresnek.
ezek a jó dolgok

a rosszak: busz az alapvetően nincs sok. hétvégén reggel nyolc előtt ne akarj bejutni a belvárosba, hétköznap ugyanez fél6-6ra vonatkozik. buszok olyan félóránként indulnak, a legcsúcsabbcsúcsidőben némelyik tízpercenként, de a félóra az reálisabb. nekünk szerencsénk van, mert felénk 3 busz is jár, de aki messzebbről jár, kevésbé jó helyen lakik vagy korán kezd, annak biza szopó lehet.
éjszakai járatok: nna azok nincsenek. nem kell aggódni a kosz bűz tahó biztonságiak miatt: olyan mint éjszakai járat hétköznap: nincs. legkésőbb 11kor takarodó;hacsak nincs bringád/autód, vagy nem szeretsz hajnalban sokat gyalogolni.
és ez nem egy kisváros, nehogy azt hidd!
hétvégén (péntek-szombat) nyolc vonalon, óránként elindítanak egy buszt, amire külön kell méregáron jegyet venni, még az adott társaság bérlete se jó
szóval azért a békávénak is megvannak a maga kis előnyei

amúgy ma történt egy nagyon jó: a zindexen volt egy cikk valami híres greffitis új munkájáról. elolvastam, megnéztem a képet, és ismerősnek tűnt a stílusa.
rákerestem, és kiderült, hogy az egyik képét már többször megnéztük séta közben wmmmel, nagyon szeretjük. aztán elmeséltem wmnek, neki meg a név volt ismerős, ő is rákeresett, és az meg egy másik nagy kedvencünk, ami mellett minden nap elmegyünk. az egy nagyon klassz dolog mikor élővé válnak a hírek

Nincsenek megjegyzések: